Israël voert luchtaanval uit op Palestijns veiligheidsbureau

Print
Israël heeft maandag raketten afgevuurd op het hoofdkantoor van de Palestijnse veiligheidsdienst in Gaza-Stad, als vergelding voor een Palestijnse raketaanval en een beschieting bij een legerbasis.
Het grote, ommuurde complex in Gaza-Stad werd door zes raketten getroffen. Verschillende gebouwen raakten in brand en boven het complex stegen zwarte rookwolken op. Er zouden twintig personen gewond zijn geraakt. De aanval gebeurde tussen de middag, toen veel kinderen op straat waren. Velen renden in paniek weg. De stroomvoorziening in Gaza-Stad viel uit. De raketten werden met tussenpozen van enkele minuten afgevuurd en een ervan trof het complex toen daar al brandweerlieden bezig waren de vlammen te blussen. Honderden Palestijnen renden naar het brandende complex om de vrijlating te eisen van daar gedetineerde radicale Palestijnen.

Zondag had Israël ook al luchtaanvallen uitgevoerd op gebouwen van het Palestijnse Bestuur in Gaza-Stad. Daarbij werd ook een gebouw van de Verenigde Naties geraakt, waarvoor Israël zich inmiddels heeft verontschuldigd bij de VN. In het nabijgelegen vluchtelingenkamp Jebaliya schoten Israëlische helikopters zondag raketten af op een metaalwerkplaats waar volgens het Israëlische leger mortiergranaten en raketten worden gemaakt. Maandagochtend vielen Israëlische troepen de Westoeverstad Nablus binnen, om na twee uur weer te vertrekken.

De nieuwe aanval op Gaza volgde nadat de Israëlische premier Ariel Sharon zondagavond met zijn kernkabinet en veiligheidsfunctionarissen had overlegd over een antwoord op het afschieten van een Qassem-2 raket door de radicale Palestijnse organisatie Hamas. De raket werd zondag vanuit Gaza afgeschoten op de Israëlische kibboets Saad in de zuidelijke Negevwoestijn. Hij kwam in een veld terecht en richtte geen schade aan. Het was de eerste aanval met een Qassem-2, die een bereik heeft van zes tot tien kilometer en vanuit de Westoever en Gaza Israëlische steden kan treffen. In het verleden heeft Hamas enkele malen een minder ver reikende Qassem-1 raket op Israël afgevuurd. De Israëlische regeringswoordvoerder Avi Pazner sprak van een "ernstige escalatie" en Sharon waarschuwde dat Israël dergelijke aanvallen niet zal tolereren.

Hamas zei zich daardoor niet te laten intimideren en te zullen doorvechten "tot de definitieve bevrijding van ons heilige land". De verantwoordelijkheid voor de aanslag van zondag op een café-restaurant bij een legerbasis in de zuidelijke Israëlische plaats Beersheba, waar twee Palestijnse overvallers twee vrouwelijke militairen doodschoten en vijf mensen zwaar verwondden alvorens zelf te worden doodgeschoten, is nog niet opgeëist.