Israëlische troepen vallen opnieuw Nablus binnen

Print
Israëlische troepen zijn maandagmorgen vroeg met minstens twintig tanks nogmaals de Westoeverstad Nablus binnengetrokken en hebben daar het Graf van Jozef, een religieuze plaats die Israël aan het begin van de laatste intifada had moeten opgeven, omsingeld. Voor de duur van hun actie kondigden de Israëliërs een uitgaansverbod af. Volgens Palestijnse zegslieden ontmoetten de militairen heftige tegenstand en trokken zij zich na twee uur weer terug.
Het Graf van Jozef is alleen bereikbaar via een drukke Palestijnse wijk. Joodse religieuze studenten werden vroeger elke dag met een militair konvooi naar de plek gebracht om er in een provisorisch schoolgebouw te studeren en 's avonds teruggebracht naar een joodse nederzetting in de buurt. In oktober 2000 kwam hier een einde aan toen bij het graf een vuurgevecht was uitgebroken, waarbij zes Palestijnen en een Israëlische grenswacht omkwamen. Extreem-rechtse Israëliërs dringen er sindsdien bij de regering op aan het graf weer in te nemen. Volgens militaire bronnen was de operatie van maandag daar echter niet om begonnen.

Het Israëlische leger zei dat de operatie was ondernomen na talloze Palestijnse aanvallen vanuit de regio Nablus en geconcentreerd was rond het vluchtelingenkamp Balata, waarvan bekend is dat er zich veel militante Palestijnen en wapens bevinden. De Israëliërs gingen het kamp niet binnen. Zondag was het leger al een ander deel van Nablus binnengevallen.