Mario De Clercq opnieuw wereldkampioen veldrijden

Het door de Belgen gedomineerde wereldkampioenschap veldrijden in Zolder is zondag gewonnen door Belgisch kampioen Mario De Clercq. Hij greep zijn derde wereldtitel in een sprint met drie. Tom Vannoppen als tweede en Sven Nys als derde kleurden het volledige podium Belgisch.

Het is de tweede keer sinds 1971 dat drie Belgen de eerste drie plaatsen bezetten met toen Eric de Vlaeminck, Albert Van Damme en René De Clercq, de vader van Mario.

Op Sven Nys en Bart Wellens na zaten alle Belgen in het begin van de wedstrijd goed geplaatst. Nys kon vrij snel zijn plaats in de kopgroep weer innemen. Wellens had meer moeite en net op het moment dat hij aansluiting vond, reed hij lek. Halverwege bestond de kopgroep uit drie Belgen: Sven Nys, Erwin Vervecken en Mario De Clercq. Achter hen volgde een groepje met twee andere landgenoten (Tom Vannoppen en Ben Berden), drie Nederlanders (Richard Groenendaal, Wim De Vos en Gerben De Knegt) en een Fransman (Dominique Arnould).

De posities veranderden echter voortdurend. In de vijfde ronde ging een sterke Tom Vannoppen er alleen vandoor. Aan de Nederlanders om te reageren zou men denken, maar het was Vervecken, die Vannoppen tot de orde riep. Vier Belgen kwamen aan kop: Vannoppen, Vervecken, De Clercq en Nys. Even later zou titelverdediger Vervecken wegvallen met een defect versnellingsapparaat. De drie overblijvers zouden de medailles onder elkaar verdelen.

Bij het ingaan van de negende en laatste ronde spraken Vannoppen en De Clercq, volgend jaar ploegmaats bij Collstrop-Palmans, even met elkaar. Sven Nys zat in de tang. Hij probeerde nog tweemaal om het niet tot een sprint met De Clercq te laten komen, maar lukte daar niet in. Voor ongeveer 45.000 uitzinnige supporters sprintte de Oost-Vlaming naar zijn derde wereldtitel, na 1998 en 1999, uit zijn carrière. Tom Vannoppen werd schitterend tweede. Wereldbekerwinnaar Nys moest zich tevreden stellen met brons.

De Belgen wonnen uiteraard ook het landenkampioenschap met grote voorsprong op Nederland en Frankrijk.

Het wereldkampioenschap in eigen land is voor een massa volk een groot succes geworden met twee gouden medailles (Mario De Clercq bij de elites en Kevin Pauwels bij de junioren), twee zilveren (Tom Vannoppen bij de elites en Davy Commeyne bij de beloften) en een bronzen (Sven Nys bij de elites).