Tentoonstelling rond Freddy Maertens in Roeselare

Zondagvoormiddag is in het Nationaal Wielermuseum in Roeselare de tentoonstelling rond de loopbaan van tweevoudig wereldkampioen wielrennen Freddy Maertens officieel geopend.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de vijftigste verjaardag van de Roeselarenaar op 13 februari en het feit dat het in 2001 precies 20 en 25 jaar geleden was dat Maertens in respectievelijk Praag en Ostuni wereldkampioen werd bij de profs.

De opening werd bijgewoond door wielerlegendes Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Patrick Sercu, Michel Pollentier en ex-doelman Jean-Marie Pfaff.

Op de tentoonstelling krijgen de bezoekers een overzicht van het leven en de 22-jarige wielerloopbaan van Freddy Maertens. Talloze foto's, medailles, bekers en truien zijn er te bewonderen. Maertens behaalde honderden overwinningen. Hij stapte op 14-jarige leeftijd op de fiets en won in 1966 zijn eerste koers in Lombardsijde. In 1972 werd hij prof, waar hij terechtkwam in de bekende Flandria-ploeg. Vier dagen na zijn eerste wedstrijd bij de profs mocht hij al zegevieren. Het begin van een lange loopbaan.

Auteur van het boek

Freddy Maertens. Niet van horen zeggen

Manu Adriaens had het in zijn toespraak over een "levend museumstuk" en een "wereldkampioen in menselijkheid". Bij de opening werd ook de andere Roeselaarse "wielergod" Jempi Monseré niet vergeten.

Sinds 1 augustus is Freddy Maertens in dienst van het Nationaal Wielermuseum. Hij beantwoordt vragen van bezoekers en staat samen met de conservator in voor de werking van het museum. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en loopt nog tot en met 30 maart.