K3-film op de lange baan

Studio 100, het mediabedrijf dat de figuren Samsom en Kabouter Plop commercialiseert, heeft zijn plannen om samen met Kinepolis een bioscoopfilm te maken rond de populaire meidengroep K3, voorlopig weer opgeborgen. En dat niettegenstaande de belofte van minister van Cultuur Bert Anciaux 350.000 tot 425.000 euro subsidie toe te kennen.

BELGA

BR> Het was Anciaux zelf die het op de lange baan schuiven van het project "De Wereld van K3" donderdag bekendmaakte, in de commissie Cultuur en Media van het Vlaams parlement. Hij diende daar kritische vragen om uitleg te beantwoorden over het financieel steunen van dit commercieel project, niettegenstaande een negatief advies van de Filmcommissie.

Anciaux zei dat hij woensdag een brief heeft ontvangen van producent Studio 100 waarin die stelt "onvoldoende garanties te hebben om dit project financieel zonder grote risico's rond te krijgen". "Na rijp beraad hebben we dan ook beslist dit filmproject voor onbepaalde tijd uit te stellen, in de hoop bijkomende financieringsbronnen te vinden", aldus nog de brief.

De minister beklemtoonde dat de Filmcommissie negatief adviseerde over de 'culturele' inhoud van "De Wereld van K3", maar geen negatief advies verstrekte over subsidiëring. "Er was een advies tot de taxatiepremie dat ik gewijzigd heb in productiepremie", stelde hij.

Overigens is volgens Anciaux het onderscheid tussen commerciële en culturele films irrelevant: "K3 maakt ook deel uit van onze cultuur". Veeleer moet gekeken worden naar de drijfveer van de producent: is die vooral winst maken of het maken van een kunstwerk? Bovendien werden er door de vorige ministers tal van 'commerciële' films gesubsideerd, zoals "Max" met Jacques Vermeire, "Plop" en "Plop in de Wolken", aldus nog Bert Anciaux.