Japan geeft maandag gelanceerde satelliet op

Een maandag door de tweede Japanse HII-A draagraket meegenomen satelliet is inderdaad verloren gegaan. De HII-A voerde bij lancering op de basis Tanegashima twee satellieten en een instrument (VEP-3) mee. Aanvankelijk verluidde het dat de DASH en de MDS-1 succesvol waren uitgezet. Doch snel rees twijfel omtrent de DASH. Ruimtevaartfunctionarissen hebben nu toegegeven dat de kunstmaan aan de raket, in het bijzonder aan de adaptor in de nok, is blijven hangen. De DASH geldt daarom als verloren.

BELGA

BR>

Bedoeling was dat de kunstmaan een 19 kilo wegende capsule zou uitzetten die zich in de atmosfeer zou gooien en landen in de Sahara. Deskundigen van het Japanse ruimtevaartbureau ISAS wilden metingen van die terugkeer in de dampkring, met het oop op de bouw van tuigen die stalen van de Maan en planeten naar de Aarde zouden moeten brengen. Het ISAS zoekt de oorzaak van het niet loskomen in de 89 kilo wegende satelliet zelf of in de raket.

De MDS-1, herdoopt in Tsubasa ("vleugels), functioneert wel normaal. Vanuit een elliptische baan moet de satelliet vanaf 15 februari een jaar onderzoek doen naar de duurzaamheid van commercieel verkrijgbare halfgeleiders in de ruimte.

Ondanks het mislukte uitzetten van de DASH gaat het Japanse ruimtevaartbureau NASA in juli een derde HII-A lanceren. "De raketlancering is gelukt. Wij gaan een derde lanceren om onze technologie te verbeteren", zei een woordvoerder. NASDA-voozitter Shuichiro Yamanouchi gewaagde van een "groot succes". De maidenvlucht van de twee HII-A in augustus vorig jaar was een compleet schot in de roos. Tokio had dat nodig want sinds 1998 waren drie lanceringen helemaal mislukt.