Philips: Limburgse bonden vrezen geen gevolgen

De vakbonden van de Philips-vestigingen in Hasselt en Lommel vrezen niet dat de aangekondigde "monsterverliezen" die de Nederlandse elektronicareus donderdag bekendmaakte gevolgen zal hebben voor het personeel of de afdelingen in Limburg. Dat blijkt uit een rondvraag van Belga bij de werknemersorganisaties ACV, ABVV, BBTK en ACLVB. De vakbonden zijn het er unaniem over eens dat de reeds aangekondigde herstructureringen bij de vestigingen van Philips in Hasselt en Lommel al voor een stuk ingegeven werden door de slechte economische marktomstandigheden en dat Philips met de herstructureringen pro-actief al de nodige maatregelen op het vlak van rendabiliteit nam.

BELGA

De directie van Philips kondigde in augustus van vorig jaar aan dat er 180 vaste werknemers ontslagen zouden worden en 191 contracten van tijdelijken en 221 contracten van inhuur- en interimpersoneel niet hernieuwd zouden worden. Later raakte ook bekend dat in het kader van de internationale herstructurereing die Philips doorvoerde 60 arbeiders en 40 bedienden hun baan verloren in de vestiging van Philips in Lommel.

Vakbondsafgevaardige Theo Vangompel vermeldt in dit verband dat er zowel voor de arbeiders als voor de bedienden in beide vestigingen CAO-akkoorden werden afgesloten waarbij de getroffen werknemers het bedrijf voornamelijk op basis van vrijwillige maatregelen zoals mutaties, vrijwillig vetrek en vrijwillig brugpensioen vanaf 52 jaar konden verlaten. Bij Philips in Hasselt werken momenteel 2.048 mensen, onder wie 910 arbeiders en 1.138 bedienden. In de vestiging van Philips Enabling Technologies in Lommel werken 378 mensen, onder wie 244 arbeiders en 134 bedienden.