Kernkabinet steunt Aelvoet

Het kernkabinet heeft vanmorgen in de PCB-minicrisis geen bijkomende maatregelen genomen. Minister van volksgezondheid Magda Aelvoet gaf aan de topministers meer uitleg over de situatie en kreeg hun uitdrukkelijke steun.

BELGA

BR> Volgens de minister is een ontslag van de geschorste FAVV-topman Luc Beernaert (nog) niet aan de orde. Het kernkabinet boog zich woensdagmorgen onder meer over de verkeersveiligheid. Maar door de recente ontwikkelingen in het pcb- en Hanekop-dossier werd ook dat punt op de agenda gezet.

Aelvoet kwam er de maatregelen toelichten die ze dinsdagavond al had genomen. Na afloop verklaarde ze dat het kernkabinet geen bijkomende stappen vroeg of zette. "Het onderzoek loopt nog. Nog deze week neem ik bijkomende maatregelen", stelde ze. De analyses van de stalen worden donderdagnamiddag verwacht.

Aangezien het niet gaat om een belangrijke besmetting verwacht ze ook nu geen spectaculaire resultaten, voegde ze eraan toe. Hoewel de oppositie vragen heeft over de verantwoordelijkheid en positie van Aelvoet, kreeg de Agalev-minister de uitdrukkelijke steun van het kernkabinet. Dat maakten onder meer Rik Daems (VLD) en de vice-premiers Johan Vande Lanotte (SP.A) en Isabelle Durant (Ecolo) bij het begin en na afloop van de vergadering duidelijk.

De positie van FAVV-topman Luc Beernaert is minder goed. Minister Aelvoet gaf aan dat er al een evaluatie aan de gang is. Zijn schorsing komt er echter niet omwille van het recente incident, maar "door een tekort aan initiatief gedurende een hele periode". Op een zwaardere sanctie of een ontslag wou het groene regeringslid niet vooruit lopen. Met de andere geschorste ambtenaar Etienne Cobbaert volgt in de namiddag een gesprek.

Aelvoet noemde de nieuwste ontwikkelingen in het dossier een bijzonder betreurenswaardig en jammerlijk incident. Dat alle stalen bij Hanekop NV nu zijn meegenomen, daar is ze vrijwel zeker van. "Maar met het soort uitspraken van de voorbije dagen is dat echter een hachelijke onderneming geworden".

Ondertussen gaan CD&V-kamerfractieleider Yves Leterme en zijn collega Annemie Van de Casteele (Spirit) woensdagmiddag op de conferentie van de voorzitters in de Kamer vragen om de dioxinecommissie opnieuw samen te roepen. Die moet nagaan in welke mate de regering de aanbevelingen van de onderzoekscommissie heeft uitgevoerd en dient de huidige situatie te onderzoeken. Daarnaast vragen de Vlaamse christen-democraten dat donderdag in plenaire zitting een actualiteitsdebat wordt gehouden.

Aangeboden door onze partners