Truiense jongeren ondertekenen anti-pestcontract

Het stadsbestuur van Sint-Truiden, het Jongeren Advies Centrum (JAC) en de preventiedienst van Sint-Truiden hebben onder de naam "Game over" een project uitgewerkt voor 313 Truiense schoolgaande jongeren van de eerste graad om pesten op school bespreekbaar te maken en aan te makken. Het project werd woensdag in het cultureel centrum De Bogaard in Sint-Truiden toegelicht door preventieadviseur Erik Jamar.

BELGA

BR>

Volgens Jamar blijkt uit verschillende onderzoeken dat 200.000 jongeren dagelijks angstig naar school vertrekken uit schrik om gepest te worden. Eén op drie jongeren zou ook elektronisch via e-mail of sms-berichtjes gepest worden. "De gevolgen voor zowel gepeste als pester kunnen dramatisch zijn. De gepeste kan door veelvuldig pesten immers blijvende psychische schade oplopen en de pester heeft een grotere kans om later in de criminaliteit te belanden", luidt het.

Het project werd uitgewerkt rond het toneelstuk "Game over" van de Nederlandse theatergroep Benjemin. Het stuk, dat woensdag in Belgische prémiere te Sint-Truiden werd vertoond, laat op realistische wijze zien wat het effect van pesten kan zijn en hoe je er iets tegen kan doen. In de voorstelling worden immers de gedragspatronen van gepeste, pestkop en meeloper uitgebeeld en de oorzaken van pestgedrag belicht. In Nederland werd het stuk meer dan 1300 keer gespeeld en had daarmee een bereik van ruim 130.000 leerlingen.