Depressie door frequent marihuanagebruik

Australische onderzoekers zeggen voor het eerst duidelijk bewijs te hebben dat veelvuldig gebruik van marihuana kan leiden tot depressie en angststoornissen. Dat geldt vooral voor jonge vrouwen. De onderzoekers van het Royal Children's Hospital in Melbourne baseren hun uitspraak op een zeven jaar durend onderzoek onder 2.000 jongeren, meldde de krant Sydney Morning Herald woensdag.

BELGA

Onderzoeker professor George Patton, de directeur van de afdeling adolescentenzorg van het ziekenhuis, zei dat de bevindingen "zeer frappant" waren. "De effecten zijn heftig, vooral bij jonge vrouwen, bij wie de mate van psychische problemen verveelvoudigde bij dagelijks gebruik van cannabis", zei hij tegen de krant. "Dit is het beste bewijs tot dusver dat cannabis slecht is voor je geestelijke gezondheid en dat daardoor meer depressies en angststoornissen worden veroorzaakt."

Patton wilde geen details over het onderzoek kwijt omdat het nog niet gepubliceerd is. De publicatie in een internationaal wetenschappelijk blad wordt binnenkort verwacht. Tot dusver is nog nooit vastgesteld dat gebruik van marihuana depressies kan veroorzaken. Het idee was dat aan depressie lijdende mensen naar cannabis grepen om zich beter te voelen of dat sommige persoonlijkheidstypes gevoelig waren voor depressie en verslaving aan marihuana.