"Als man niet naar plee gaat, breng de plee dan tot de man"

Een hoogtechnologische versie van het Franse urinoir zal binnenkort opduiken in de Britse straten. Met de UriLift, een Nederlandse uitvinding, hoopt de overheid te bereiken dat dronkaards niet langer hun plasje 's nachts op straat of tegen huisdeuren zullen doen. Dat meldt de Britse krant

The Sunday Times

.

BELGA

De laatste jaren kampt Londen met het probleem van "slob culture", zeg maar de "cultuur van de smeerlappen". Volgens een recent rapport kunnen de stenen en het metselwerk van the National Gallery op Trafalgar Square ernstig beschadigd worden door mannen die constant op dezelfde plaats hun urine achterlaten. De erosie heeft ongeveer hetzelfde effect als zure regen.

"Als je de man niet tot bij de plee kunt brengen, moet je de plee tot bij de man brengen", zo redeneert de Londense initiatiefnemer. Overdag blijft de UriLift uit het zicht en zit verborgen onder het asfalt. 's Avonds, als de pubs gesloten zijn en dronkaards met een volle blaas de straten afschuimen, zal het urinoir in het straatbeeld verschijnen. De politie stelt de sanitaire voorzieningen met een afstandbediening in werking. Elk urinoir biedt de kans aan maximum drie mannen om hun blaas te ledigen.

De bedoeling is dat de nieuwe urinoirs in Londen, Manchester en Bristol geïnstalleerd worden.