IATA becijfert verlies vliegmaatschappijen op 16,5 miljard euro

Als gevolg van de terreuraanslagen in de VS kunnen de verliezen in de luchtvaart in 2001 oplopen tot 16,5 miljard euro, zo heeft de belangenorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA dinsdag gezegd. Tegelijkertijd heeft de IATA dinsdag bekendgemaakt dat het passagiersvervoer op internationale lijndiensten in 2001 met 4 procent is gedaald. Het is de eerste daling van het passagiersvervoer sinds 1991, toen de Golfoorlog tegen Irak luchtreizigers afschrok.

APNED

BR>

In december 2001 lag het passagiersvervoer 12 procent lager dan een jaar daarvoor en het vrachtvervoer 10 procent lager, aldus de IATA. De werkelijke daling is nog hoger omdat de cijfers uitsluitend betrekking hebben op internationaal vervoer. Bij Amerikaanse maatschappijen omvat binnenlands vervoer wel 30 tot 40 procent van het totale aantal vluchten.

Volgens een woordvoerder waren de cijfers voor december al beter dan november en oktober en is er een kans dat de markt dit voorjaar verder aantrekt. Maatschappijen die het meest werden getroffen door de aanslagen van 11 september zijn Amerikaanse, gevolgd door Europese. De Aziatische hadden kortstondig last op de routes van en naar de VS, maar doen het inmiddels al veel beter.