Ani Pachen, veteraan Tibetaanse vrijheidsstrijd, overleden

Ani Pachen, een prominente figuur uit de Tibetaanse vrijheidsstrijd, is overleden, kort nadat zij van een bedevaarttocht naar het oosten van India was teruggekeerd in Dharmsala, de zetel van de Tibetaanse regering-in-ballingschap in Noord-India. De 69-jarige Pachen stierf zaterdag nadat zij last had gekregen van buikpijn. Ani Pachen werd in 1933 geboren als enige dochter van een stamhoofd in de Oost-Tibetaanse provincie Kham. Haar wens was non te worden, maar haar leven werd opgeslokt door de strijd tegen de Chinese invasie van Tibet.

APNED

BR>

De invasie begon in 1950 en Kham was een van de eerste provincies waar de Chinezen binnentrokken. Het verzet was er hevig en Pachens vader was een van de leiders. Hij organiseerde een strijdgroep en ging de huizen langs om wapens en proviand in te zamelen.Toen haar vader in 1958 overleed nam Pachen de leiding van de groep over en trok zij met 600 man de bergen in om van daar een guerrillastrijd tegen de Chinezen te voeren.

In 1959 mondde de rebellie uit in een opstand in de hoofdstad Lhasa, die echter door het Chinese leger werd neergeslagen. Nadat zij zich twee jaar uit handen van de oprukkende Chinese troepen had weten te houden werd Pachen in 1960 gearresteerd toen zij met haar familie naar India probeerde te vluchten. Zij bracht de volgende 21 jaar in gevangenschap door.

Na de dood van Mao Zedong werd de vervolging van de Tibetanen minder fel en in 1979 mocht Pachen een bezoek brengen aan haar geboortedorp. Ze constateerde dat de vier plaatselijke kloosters waren verwoest en dat haar moeder was overleden. Nadat zij in 1981 was vrijgekomen maakte Pachen een bedevaart naar Lhasa, waar zij haar religieuze praktijk weer opvatte. Hoewel zij nooit als religieuze was gewijd werd Pachen vanwege haar godsdienstige toewijding aangesproken met de voor nonnen gereserveerde titel Ani.

In de jaren '80 nam Pachen deel aan demonstraties tegen het Chinese bewind. Het voortdurende protest was voor de Chinese regering aanleiding in 1989 in Tibet de staat van beleg af te kondigen. Pachen vluchtte naar India, voegde zich daar bij de Dalai Lama en bleef tot haar dood in diens ballingsoord Dharmsala wonen. In 2000 kwam in de VS haar autobiografie uit, die zij samen met de Amerikaanse auteur Adelaide Donnelly had geschreven - "Sorrow Mountain - The Remarkable Story of a Tibetan Warrior Nun".