Saudi-Arabië geeft nationaliteit van vliegtuigkapers toe

Voor het eerst sinds 11 september heeft Saudi-Arabië woensdag openlijk toegegeven dat vijftien van de negentien vliegtuigkapers die de terreuraanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington uitvoerden de Saudische nationaliteit hadden.

APNED

BR>

"De namen die wij hebben gekregen bevestigen dat", zei minister van binnenlandse zaken prins Nayef. "Hun familie is op de hoogte gesteld."

Sinds de aanslagen hebben de Saudische autoriteiten de door de Verenigde Staten aangegeven identiteit van de vijftien kapers in twijfel getrokken. De hoofdverdachte van de aanslagen, Osama bin Laden, is een Saudiër wiens staatsburgerschap in 1994 door de Saudische regering is ingetrokken.

Volgens Nayef is Bin Laden, in tegenstelling tot wat steeds wordt gezegd, niet het brein geweest achter de aanslagen. Bin Laden was een "instrument" in de handen van anderen, zei Nayef. Hij zei niet wie de kwade genius dan wel zou kunnen zijn.

Nayef zei dat het voor het koninkrijk een grote schok was dat vijftien van de kapers Saudiërs waren. Hij zei dat niets er op duidde dat zij kwaad in de zin hadden, "anders hadden wij ze wel tegengehouden". Hij zei dat de mannen niet rijk waren, maar ook niet onbemiddeld. "Ik denk dat van hen misbruik is gemaakt in de naam van het geloof en ten aanzien van bepaalde kwesties aangaande de Arabische natie, in het bijzonder de kwestie Palestina", zei hij.

De prins zei voorts dat na de aanslagen aan de hand van Amerikaanse lijsten een dertigtal personen is opgepakt. Een aantal van hen is inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Degenen die nog vastzitten, zijn "door het gedachtegoed van Bin Laden beïnvloed", maar tot dusver is niet gebleken dat zij banden met de Al-Qaida-organisatie hadden. Op de vraag of hij informatie had of Bin Laden nog in leven is, antwoordde Nayef: "Wij hebben geen informatie en wij hebben geen interesse in dit onderwerp".