Belgische Guantanamo-missie afgelopen

Het bezoek van twee personeelsleden van de Belgische ambassade in Washington aan de "Belgische Taliban" op de VS-basis in Guantanamo op Cuba is afgelopen. Buitenlandse Zaken was erg schaars met commentaar, maar bevestigt dat het slechts om één Belgische gevangene gaat.

BELGA

BR>

Eerder hadden kranten gesuggereerd dat meer dan één landgenoot werd vastgehouden in kamp "X-ray". "Dat is pure speculatie, de Amerikanen hebben ons attent gemaakt op één enkele Belgische onderdaan", zei woordvoerder Koen Vervaeke van Buitenlandse Zaken op de wekelijkse persbriefing.

Vervaeke weigerde iets te zeggen over de identiteit of de woonplaats van de gevangene, "omdat het onderzoek nog aan de gang is". Brussel wacht nu op een rapport van de nummer twee van de Belgische ambassade, André Querton, en een verbindingsofficier van de federale politie, die de gevangene in Guantanamo zijn gaan bezoeken.

Eerder eisten Europese functionarissen en mensenrechtenactivisten dat de gevangenen zouden worden behandeld als krijgsgevangenen, overeenkomstig de Conventie van Génève. Volgens de VS is dat nu niet het geval omdat de Taliban te gevaarlijk zijn en omdat ze zich als "onwettige strijders" niet hielden aan het oorlogsrecht, geen uniformen droegen en hun wapens verborgen hielden.