Schilderij vernield in Sint-Baafskathedraal

In een kapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal is dinsdag een schilderij zwaar beschadigd. Er zijn enkele driehoeken gekerfd in het werk, dat een waarde heeft van 25.000 à 50.000 euro. Het schilderij "Landschap met de prediking van de H. Drogo" wordt toegeschreven aan Lucas van Uden en hangt onder het oostelijk venster van een zijkapel. Het is gedateerd 1643-1644.

BELGA

BR>

Dinsdagnamiddag bleken plots enkele kleine driehoeken uit het doek gesneden. Er waren geen getuigen van die feiten. De kapel is voorlopig verzegeld. Mogelijk wordt ze in de loop van de dag terug opengesteld. "Het Landschap met de prediking van de H. Drogo" is een doek van 144 op 424 centimeter. In een breed landschap staat de heilige pelgrim met herdersstaf en hond, omringd door zieken en kreupelen die naar hem opzien.

De Sint-Baafskathedraal bevat verschillende topwerken. "De aanbidding van het Lam Gods", het hoogtepunt van de Vlaamse schilderkunst uit de 15de eeuw, is het pronkstuk en verder is er o.m. de "Intrede van de H. Bavo" van Rubens.