Kankerpatiënten dupe van sluiting kernreactor

De sluiting van de kernreactor in Petten (Noord-Holland) is een ramp voor duizenden kankerpatiënten in ons land. Zij worden behandeld met materiaal dat de centrale aanlevert. "Onverantwoord", zegt professor Mortelmans van de Wetenschappelijke Kring van Nucleaire Geneeskunde in België: "Volgende week gaan we moeten beslissen welke kankerpatiënten een behandeling krijgen en welke niet."

HANS CARDYN

BR>

De kerncentrale in Petten sluit vrijdag omdat de Nederlandse regering de situatie in de reactor niet veilig genoeg acht. Petten levert medisch materiaal aan de helft van alle Belgische ziekenhuizen. Elke dag worden daarmee diagnoses en behandelingen uitgevoerd op 3.000 kankerpatiënten.

Specialisten noemen de sluiting in Nederland een ramp. "Wij hebben een voorraad gekregen, maar daar komen we nog maar vijf dagen mee toe. Wat moet ik volgende week tegen mijn patiënten zeggen? Ik kan ze niet meer helpen", klaagt een arts.

De kerncentrale van Petten staat in voor de helft van de wereldproductie van radioactief materiaal voor de behandeling van kankerpatiënten. In Europa alleen gebeuren daarmee jaarlijks 7 miljoen medische handelingen. Enkel in Canada en in Zuid-Afrika zijn er nog centrales die dit soort materiaal kunnen aanmaken. Mortelmans: "Die kunnen natuurlijk niet zomaar de helft van de wereldproductie overnemen." Ook de kerncentrale van Mol maakt hetzelfde materiaal, maar die reactor ligt stil voor onderhoudswerkzaamheden tot vijf maart.