Kinesitherapeuten vinden "stoppremie" onvoldoende

Luc Lemense, de voorzitter van de Unie van Zelfstandige Kinesitherapeuten (UZK), vindt dat de premie om een praktijk stop te zetten onvoldoende groot is. "Ik vrees dat veel collega's niet op het aanbod zullen ingaan omdat er aan de premie geen reconversiemaatregelen gekoppeld zijn".

BELGA

BR>

De Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg melden vandaag woensdag dat minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) een premie wil toekennen aan kinesitherapeuten die een punt zetten achter hun praktijk. De premie zou oplopen tot maximum 12.400 euro (500.000 frank). Met de maatregel wil de minister het overaanbod in de sector tegengaan.

"Het verbaast mij dat de maatregel nu al rond is. Vorige week donderdag was minister van Middenstand Rik Daems nog niet op de hoogte, en nu is alles al in kannen en kruiken", werpt Lemense op. "Of het een oplossing is voor de problemen in de sector, daar heb ik mijn twijfels over".

"Ik stel met met name vragen over het voorstel zoals het nu voorligt. Ten eerste is de premie niet voldoende, en ten tweede is de premie niet gekoppeld aan herscholingsmaatregelen. De kost om een praktijk te sluiten ligt immers hoger dan een half miljoen frank. Reken maar op een miljoen (25.000 euro)", waarschuwt Lemense. "Ik vrees dan ook dat niet veel collega's op de maatregel zullen ingaan. Ze hebben vaak grote investeringen moeten doen om een praktijk te installeren, en verliezen dat geld nu".

De voorzitter van de UZK erkent wel dat er een teveel aan kinesitherapeuten is. "We zeggen al 10 jaar dat er te veel zijn. Op dit moment werken er 18.000 kinesitherapeuten. Ruim de helft daarvan zien niet meer dan 8 patiënten per dag. Dat is niet leefbaar. Bovendien is het zo dat als men vanaf nu tot in 2005 geen studenten kinesitherapie meer inschrijft, er in 2015 nog steeds voldoende kinesitherapeuten zullen zijn in België. We zijn dus duidelijk met te veel".