"Aelvoet moet ontslag nemen"

Het is ongehoord ambtenaren te laten opdraaien voor fouten binnen het Federale Voedselagentschap. De verantwoordelijke minister Aelvoet moet zelf haar conclusies trekken en opstappen. Dat zegt CD&V-kamerlid Hubert Brouns in een reactie op de nieuwe vondst van "vergeten" voederstalen van het Roeselaarse bedrijf Hanekop.

BELGA

BR>

"In een ongestructureerd geheel kan het niet anders dan dat het fout loopt", vindt hij. Aelvoet wordt volgens de oppositiepartij achtervolgd door het valse beeld dat ze de bevolking heeft voorgespiegeld naar aanleiding van de oprichting van het Agentschap. "Met het Agentschap zou alles onder controle zijn, maar niets blijkt minder waar. Sinds de ontdekking van PCB's bij Hanekop volgde een kettingreactie van fouten. Blijkbaar is het nog altijd niet mogelijk om stalen binnen de maand te analyseren."

En daarvoor de ambtenaren met de vinger wijzen kan niet, vindt de CD&V. "Het beleid en dus de verantwoordelijke minister heeft gefaald. Aelvoet is er niet in geslaagd een efficiënte structuur op poten te zetten. Zich verschuilen achter de moelijke procedures is al te gemakkelijk", klinkt het. "De ambtenaren weten nog altijd niet waar ze - na de regionalisering - gaan terecht komen en ondertussen moeten ze zonder morele steun méér werk verzetten".

"Wat als de pas gevonden stalen hoge PCB-waarden vertonen? Wat als er nog meer "vergeten" stalen te voorschijn komen?", vraagt de CD&V zich af.