Extern onderzoek naar late analyse veevoederstalen

Er komt niet alleen een intern onderzoek naar de laattijdige analyse van een aantal veevoederstalen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Federaal minister van Gezondheid en Consumentenzaken Aelvoet (Agalev) heeft ook beslist de zaak door een externe instantie te laten onderzoeken.

BELGA

Dat heeft Luc Beernaert, hoofd van het voedselagentschap, maandagmorgen op VRT-radio gezegd. Pas eind vorige week doken de resultaten op van een dertigtal veevoederstalen die begin januari genomen waren. De stalen bleken teveel giftige PCB's te bevatten. "Binnen het agentschap doen we een grondig onderzoek om na te gaan hoe dit mogelijk was", zei Beernaert maandag in het programma 'Voor de Dag'. "Maar welke bevindingen wij ook hebben, het zijn bevindingen van het agentschap over het agentschap. De geloofwaardigheid ervan is niet zo groot als wanneer een externe de vaststellingen doet", aldus de gedelegeerd bestuurder. Daarom is hij blij met de beslissing van minister Aelvoet om nu ook een extern onderzoek te laten uitvoeren.

"In tachtig procent van de gevallen slagen we erin binnen de vijf dagen de analyseresultaten te krijgen, maar in twintig procent niet. Dus moet de procedure bekeken worden", zei Beernaert nog. Hij erkende voorts dat de integratie van de verschillende voedselinspectiediensten in het federale voedselagentschap nog niet rond was, "maar ik wil eind van dit jaar een structuur hebben".