Festival Berlijn trekt Europese kaart

Op de 52ste Berlinale die woensdag van start gaat, zijn dit jaar meer dan 800 films uit 59 landen te zien. Het meest opvallende kenmerk van de editie 2002 is dat de nieuwe festivaldirecteur Dieter Kosslick resoluut de kaart van de Europese film getrokken heeft.

BELGA

Meer dan de helft van de 23 opgenomen films in het wedstrijdgedeelte zijn Europese films. Slechts drie Amerikaanse producties dingen mee naar de prijzen. Duitsland en Frankrijk hebben elk vier films in competitie. Duitsland levert de openingsprent "Heaven" met actrice Cate Blanchett van regisseur Tom Tywker, bekend van "Lola rennt". Frankrijk is onder meer in wedstrijd met "8 Femmes" van François Ozon waarin o.m. Cathérine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart en Fanny Ardent spelen en met "Laissez-Passer" van veteraan Bernard Tavernier.

Uit Groot-Brittannië komt onder meer "Iris" van Richard Eyre, over de door de ziekte van Alzheimer getroffen schrijfster Iris Murdoch. Judi Dench speelt Iris als oudere vrouw, terwijl Kate Winslet (van "Titanic") de schrijfster in haar jeugdjaren vertolkt. Meest in het oog springende Amerikaanse prent is "The Royal Tenenbaums" van Wes Anderson met Gene Hackman en Anjelica Huston. Het festival wordt op 17 februari afgerond met de vertoning van een gerestaureerde versie van Charlie Chaplins legendarische "The Great Dictator". Aan het al boordevolle programma, zijn op het laatste moment nog enkele films over en met de op 1 februari op 76-jarige leeftijd overleden Duitse actrice Hildegard Knef toegevoegd. Festivaldirecteur Kosslick betitelt Knef als "een van de grote wereldsterren die Duitsland voortgebracht heeft". "Zij was veelzijdig, provocatief en onverwisselbaar; een waarachtige ster en ook een echte Berlijnse".

België komt op het lijstje competitiefilms niet voor. Maar in de nevensectie 'Internationale Forum des Jungen Films' die 57 rolprenten uit 27 landen omvat, is het nieuwste werk van Boris Lehman opgenomen: het autobiografische, drieëneenhalf uur durende "Histoire de ma Vie racontée par mes Photographies". In een andere nevensectie, 'Panorama' (38 speelfilms, 17 documentaires en 22 kortfilms uit 30 landen), zit het speelfilmdebuut van onze landgenoot Christophe Fraipont "Le troisième Oeil" (Het derde Oog). Jérémie Renier (eerder te zien in "La Promesse" van de broers Dardenne en in "Le Pacte des Loups" van Christophe Gans) en Nozha Khouadra vertolken daarin twee jonge mensen die op de vlucht zijn (de eerste voor het gerecht, de tweede voor haar familie) en pogen elkaar te helpen.

Aan internationale vedetten heeft de Berlinale 2002 geen gebrek. Er worden 48 regisseurs en 97 acteurs verwacht. Bij de filmmakers zijn dat onder meer Constantin Costa Gavras, Wim Wenders, Faye Dunaway, Ron Howard, Amos Kollek, Bertrand Tavernier, Coline Serreau en Zhang Yimo. Bij de acteurs: Russel Crowe, Kevin Spacey, Geraldine Chaplin, Donald Sutherland, Cate Blanchett, Angelica Huston, en alle acht actrices (Catherine Deneuve, Isabelle Huppert enz...) uit "Huit Femmes" van François Ozon. Speciale Gouden Beren ter bekroning van een filmcarrière worden uitgereikt aan de Amerikaanse regisseur Robert Altman (76) en aan de Italiaanse actrice Claudia Cardinale. Nog vermelden dat een van de speciale vertoningen in het officiële programma gewijd wordt aan het Italiaanse collectieve document "Un Mondo diverso è possibile" (Een andere wereld is mogelijk) over de gebeurtenissen op de economische G-8 top in Genua, in juli vorig jaar. De jury wordt dit jaar voorgezeten door de Indiase filmmaakster Mira Naïr.