Europa eist wellicht 17 miljoen van Israël

De Europese Unie heeft maandag Israël geïnformeerd dat zij mogelijk schadevergoeding zal eisen voor de door de EU gefinancierde projecten die door het Israëlische leger de afgelopen zestien maanden op de Westoever en in de Gazastrook zijn vernietigd. Met de eis zou een bedrag gemoeid zijn van ongeveer zeventien miljoen euro. De Spaanse minister van buitenlandse zaken Josep Pique schreef over de kwestie een brief aan zijn Israëlische ambtgenoot Shimon Peres, waarin wordt gezegd dat de EU ernstig bezorgd is over de omvang van de vernielingen en zich het recht voorbehoudt schadevergoeding te eisen.

APNED

Een juridisch adviseur van het ministerie, Alan Baker, zei vorige week tegenover de Israëlische radio dat Israël zich het recht voorbehoudt Palestijnse installaties tot doel te maken wanneer die worden gebruikt om aanvallen op Israël te beramen en uit te voeren. "Binnen de context van een oorlog gebeuren die dingen en daarmee is de kous af", zei Baker.

Het hoofd van het EU-bureau voor technische hulp in Jeruzalem, Jean Bretèche, beschuldigt Israël van opzettelijke vernielingen van onder meer scholen, laboratoria, platformen, waterleidingen: "niets wat om veiligheidsredenen vernield zou moeten worden. Het is een vorm van vandalisme", aldus Bretèche.