Pro-pvc-actie van 'Chlorofielen' aan Greenpeace-boot

Aan de nieuwe Greenpeace-boot Esperanza, die aangemeerd ligt in Antwerpen heeft zondagmiddag een achttal 'Chlorofielen' actie gevoerd voor pvc en tegen de milieu-organisatie. De actievoerders, die werken in de chloor- en pvc-industrie en die de sector ook verdedigen, zijn de Greenpeace-campagnes tegen pvc beu. "De pvc-vrije kabels in hun nieuwe boot zijn slechter voor het milieu dan kabels met pvc", betoogden ze.

BELGA

Woordvoerder Ferdinand Engelbeen: "Als werknemers van de chloor- en pvc-bedrijven LVM in Tessenderlo, BASF-Solvin in Antwerpen en Axo Nobel in Arnhem (Nederland) strijden wij tegen de desinformatie van Greenpeace. Wij zijn als vzw onafhankelijk van die bedrijven, maar we zijn wel trots op de producten die we helpen maken en op de vele investeringen in milieu en veiligheid."

De Chorofielen wijzen erop dat Greenpeace al verscheidene keren is veroordeeld wegens foutieve informatie over pvc. Volgens Engelbeen zijn de anti-pvc-gevoelens van de milieu-organisatie niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op de eigen perceptie. "Een concreet voorbeeld daarvan ligt nu in de Antwerpse haven", zegt hij. "Greenpeace heeft met het geld van sponsors haar nieuwe boot uitgerust met pvc-vrije bekabeling die het uiterst brandbare polyethyleen bevat. Voorts zitten de kabels vol brandwerend én milieu-onvriendelijk materiaal. Om de alternatieve kabels van Greenpeace te produceren, is twee keer zoveel petroleum nodig dan voor pvc-kabels, die dus tweemaal minder slecht zijn voor het milieu.