Dagbladhandelaars voeren actie tegen Pro

Een groep dagbladhandelaars beraadt zich over acties tegen het Proton-betaalsysteem. De handelaars vinden dat Proton hen te veel kost en dreigen de stekker uit te trekken. De Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo) procedeert intussen tegen Proton.

BR>

De dagbladhandelaars zijn niet te spreken over de oproep om naar aanleiding van het overaanbod aan muntstukken, over te schakelen op Proton. "Proton mag dan wel veilig zijn, het is een aanslag op onze portemonnee", zegt Dirk Verachtert in zijn krantenzaak in Westerlo. "In een zaak als de mijne is de winstmarge meestal 6%. Proton vraagt 0,7% van de koopsom als vergoeding per verrichting. Dat betekent dat ze met 13% van mijn winst gaan lopen. Zou u zo'n percentage van uw loon willen afgeven?"

Verachtert plant binnenkort een vergadering met een grote groep collega-handelaars. Hij denkt voldoende steun te vinden voor een kordate actie: het uittrekken van de Proton-stekker. De actie van de dagbladhandelaars is geen lokaal fenomeen. "We hebben te maken met een bedrijf met een monopolie", zegt Luc Van Lommel van Unizo. "Hun prijs is veel te hoog. Het is dan ook geen toeval dat Unizo rond Proton een rechtszaak heeft lopen."