148 miljoen euro boete voor Tractebel

De Frans-Belgische energiereus Tractebel heeft van de fiscus een megaboete van 148,74 miljoen euro (6 miljard frank) gekregen. De boete voor Tractebel is een gevolg van de onfortuinelijke strategie van de onderneming in de voormalige sovjetrepubliek Kazachtstan. Het bericht staat zaterdag in De Morgen en Tractebel heeft het bevestigd aan de krant.

BELGA

BR>

Tractebel heeft in Kazachstan in de jaren negentig een tijdlang de exploitatie verzorgd van een strategische gaspijplijn. Om die megaorder te pakken te krijgen, heeft Tractebel voor ettelijke miljoenen "commissies" betaald aan drie intimi van president Nazerbajev. Dat is volgens De Morgen het eerste zwarte circuit. Daarnaast bestaat er al jaren een tweede zwart circuit. Het dient om de hogere vergoedingen te geven die nooit werden aangegeven aan de fiscus. De Bijzondere Belasting Inspectie (BBI) schotelde Tractebel al in november 2000 een gepeperde fiscale aanslag voor. In 2001 volgde een nieuwe reeks onderzoeken van de BBI. En ook die leverden nieuwe aanslagen.

De woordvoerder van Tractebel, Jacques Van Hee, bevestigt aan De Morgen dat Tractebel sedert november 2000 inderdaad een aantal bijkomende aanslagen van de BBI heeft gekregen. Van Hee stipt echter aan dat het bedrijf "hiertegen een gemotiveerd bezwaar heeft ingediend". Tractebel betwist dus de fiscale boete en heeft tot dusver nog niets betaald.

Het gaat om een van de grootste fiscale boetes uit de Belgische economische geschiedenis. Het bedrag is van dezelfde orde van grootte als de gezamenlijke boetes voor de 9.000 klanten van KB-Lux, en twintigmaal zo groot als de toemalige recordboete van een kwart miljard frank dat Beaulieu in 1990 aan de Britse douane moest betalen.