Managers Enron staken miljoenen in eigen zak

Bestuurders en topmanagers van het nagenoeg failliete energieconcern Enron hebben in het jaar tot september 2001 een verlies van ongeveer 1 miljard dollar (1,15 miljard euro) verzwegen. Intussen streken zij miljoenen dollars op met de verkoop van Enron-aandelen.

BELGA

Dat blijkt uit een intern rapport dat het concern zaterdag aan de Amerikaanse faillissementsrechter heeft afgegeven, zo meldt de

Financial Times

op haar website.

Het verlies is veel omvangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. Enron herzag in november zijn financiële boekhouding van de jongste vijf jaar. In plaats van de gemelde winsten blijkt het concern in die periode een verlies van 586 miljoen dollar te hebben geleden. Het bedrijf vroeg begin december een gerechtelijk akkoord aan om zich te beschermen tegen schuldeisers. Het meldde later die maand een schuld van 22 miljard dollar op zijn balans. In januari werd het bedrijf van de beurs gehaald.

Uit het 217 pagina's tellende rapport van zaterdag blijkt dat de situatie van het bedrijf eind jaren negentig al verre van rooskleurig was. Het bestuur, destijds onder leiding van Kenneth Lay, lapte in 1999 ethische accountantsregels aan zijn laars en stond toe dat financieel topman Andrew Fastow private dochterondernemingen oprichtte om zo verliezen van Enron te verbloemen.

Het rapport beschrijft Fastow als brein achter de duistere financiële constructies met dochterbedrijven. "Bij Enron heerste een cultuur van zelfverrijking ten koste van de aandeelhouders van het bedrijf", staat er te lezen. Ook de andere leden van het bestuur en bedrijfsrevisor Arthur Andersen krijgen ervan langs. Er was bovendien weinig controle op de financiën van het bedrijf. De topbestuurders hebben hierdoor ten onrechte tientallen miljoenen dollars kunnen opstrijken, stelt het rapport. Fastow zou minstens 30 miljoen dollar achterover hebben gedrukt.

Het rapport verschijnt twee dagen voordat de eerste oud-bestuurders van het bedrijf worden gehoord. Het gaat niet in op de vraag of Enron wettelijke regels heeft overtreden. Dat wordt wellicht maandag duidelijk als Lay, die 24 januari terugtrad als voorzitter van de raad van bestuur, zich als eerste voor de Amerikaanse Senaat moet verantwoorden.

Het Congres, de justitie en de beursautoriteiten onderzoeken inmiddels welke praktijken tot de ondergang van Enron hebben geleid.