Kapitein vissersboot overboord geslagen voor Schotse kust

De Britse marine en luchtmacht hebben zaterdag de bemanningen van twee schepen gered die in een zware storm in moeilijkheden waren geraakt voor de zuidwestkust van Engeland en de Schotse kust. De kapitein van een van de schepen, een Franse vissersboot, is overboord geslagen en vrijwel zeker verdronken. De kustwacht bracht de tien bemanningsleden in veiligheid van een Spaanse vissersboot die voor de zuidwestkust op de rotsen was gelopen.

APNED

De zware regenstormen die sinds maandag dertien levens hebben geëist in Groot-Brittannië begonnen zondag af te nemen, maar op 35 plaatsen in Engeland en Wales bestond nog overstromingsgevaar. Twee doden vielen in het weekeinde in Ierland en Engeland. In het Ierse Athy verdronk een 28-jarige man in een rivier en in Brighton aan de Engelse zuidkust werd een man van de pier geslagen. Zijn lichaam is nog niet gevonden. In Wales moesten zaterdag vijftien gezinnen worden geëvacueerd nadat zich in hun dorp een aardverschuiving had voorgedaan.

Een marinehelikopter redde zaterdag de zestien Russische bemanningsleden van een vrachtschip dat voor de Engelse zuidwestkust slagzij maakte nadat het was vastgelopen. Een helikopter van de luchtmacht had slechts twintig minuten de tijd om achttien Spaanse en Portugese bemanningsleden van de Franse vissersboot Le Perrain te redden, waarvan voor de Schotse kust in de negen meter hoge golven de motor was uitgevallen. De kapitein was al eerder overboord geslagen.