Protest NPD en tegendemonstratie verlopen rustig

Zo'n 1.700 aanhangers van de extreem rechtse NPD hebben zaterdag in het Duitse Bielefeld gedemonstreerd tegen een expositie over wreedheden die de nazi's in de Tweede Wereldoorlog hebben begaan. Een tegendemonstratie bracht ongeveer 8.000 mensen op de been. De politie had 2.000 agenten ingezet om de demonstraties in goede banen te leiden. Er deden zich geen echte ongeregeldheden voor.

APNED

Drie deelnemers van de tegendemonstratie werden opgepakt wegens het gooien met stenen en flessen, het oprichten van barricades en het moedwillig beschadigen van een politieauto. Een aanhanger van de NPD werd aangehouden omdat hij een tatoeage van het SS-symbool op zijn hoofd had.

De Duitse regering heeft het hooggerechtshof gevraagd de NPD te verbieden.Vorige maand schortte het hof de behandeling van dit verzoek op, nadat was gebleken dat de door de regering aangevoerde bewijzen die een verbod zouden rechtvaardigen deels waren gebaseerd op verklaringen van een NPD-bestuurslid dat als informant voor de binnenlandse veiligheidsdienst werkte.