Tunnel in Alpen uren dicht na ongeluk

De Frejustunnel, die Italië met Frankrijk verbindt, is zaterdag ruim vier uur gesloten geweest na een ongeluk waarbij twee vrachtwagens en nog een voertuig betrokken waren. Vier mensen raakten gewond. De dertien kilometer lange tunnel is sinds de Mont-Blanctunnel is gesloten de belangrijkste verbinding door de Alpen tussen de twee landen.

APNED

De Mont-Blanctunnel is gesloten sinds maart 1999, toen er 39 doden vielen nadat een vrachtwagen in brand was gevlogen. Als het goed is gaat de tunnel binnenkort weer open. De heropening is een aantal keer uitgesteld.

Zaterdag hebben tweehonderd vrijwilligers uit Frankrijk en Italië deelgenomen aan een simulatie van een ongeluk in de Mont-Blanctunnel. Bedoeling was het nieuwe veiligheidssysteem te testen.

Het scenario bepaalde dat een Volvo-vrachtwagen, van hetzelfde type dat op 24 maart 1999 was betrokken bij een ongeluk waarbij 39 doden vielen, in brand vloog op het moment dat er in de tunnel een twintigtal andere voertuigen waren. De 150 reddingswerkers moesten de brand blussen, de tunnel evacueren en zoveel mogelijk levens redden.

Michel Marec, vice-voorzitter van het veiligheidscomité van de tunnel, noemde het resultaat van de oefening "niet slecht". Wel liet de informatie voor de tunnelgebruikers te wensen over.