Etnische onlusten uitgebroken in Lagos

In Lagos zijn zaterdagavond etnische onlusten uitgebroken, een week nadat bij de explosie van een munitiedepot in de Nigeriaanse stad meer dan duizend mensen omkwamen. In de dichtbevolkte wijken Idiaraba en Mushin bekogelden leden van de Yoruba- en Hausa-stam elkaar met flessen en staken huizen in brand. Duizenden mensen sloegen op de vlucht. Ooggetuigen zeiden dat de politie de twee wijken zondag had afgezet en de menigte met schoten in de lucht tot bedaren probeerde te brengen.

APNED

De vele etnische, religieuze en politieke tegenstellingen in Nigeria leiden wel vaker tot geweldsuitbarstingen. Sinds president Olesegun Obasanja in 1999 de verkiezingen won die een einde maakten aan vijftien jaar militair bewind zijn daarbij enkele duizenden doden gevallen.

Zaterdag maakten de Nigeriaanse autoriteiten bekend dat bij de explosie van het munitiedepot in Lagos meer dan duizend doden zijn gevallen. De meeste slachtoffers verdronken toen zij in paniek in een kanaal sprongen. Mogelijk zullen de lichamen die niet door familie zijn opgehaald maandag of dinsdag massaal worden begraven.

Een politiestaking die vrijdag in veel Nigeriaanse steden was begonnen leek af te lopen na de inzet van het leger en dreigementen dat de stakers zullen worden gearresteerd.