Doden door aardbeving in westen van Turkije

Zeker 35 mensen zijn om het leven gekomen bij een aardbeving die zondag het midden van Turkije trof. 111 mensen raakten gewond. De aardbeving, met een momentmagnitude van 6, trof kort na 9 uur 's morgens de plaats Bolvadin en omgeving, 300 kilometer ten zuidoosten van Istanbul.

BELGA

De doden raakten bedolven in het stadje Bolvadin, het epicentrum van de beving, en in Sultandagi. In Bolvadin, dat 40.000 inwoners heeft, stortten vijftien panden in. Ook in vijf andere dorpen begaven huizen het. Minister van openbare werken Abdulkadir Akcan sprak van een geluk bij een ongeluk dat de aardbeving zich op zondag voordeed. Vooral veel winkel- en kantoorpanden raakten zwaar beschadigd.

De regering, die bij eerdere aardbevingen werd verweten de hulpverlening te laat op gang te hebben gebracht, stuurde direct 3.000 dekens en 1.000 tenten naar het getroffen gebied en het leger trok tentendorpen op. Premier Bulent Ecevit maande de inwoners van het gebied via de televisie uit de buurt van beschadigde panden te blijven.

De aardbeving deed zich voor in de provincie Afyon, maar was ook in zeven andere provincies voelbaar. In de aan Afyon grenzende provincie Konya overleed een persoon aan een hartaanval en raakten zeven mensen gewond toen ze in paniek uit ramen en van balkons sprongen. Er deden zich acht naschokken voor, waarvan de krachtigste een momentmagnitude had van 5,3.

In 1999 kostten twee aardbevingen in het noordwesten van Turkije aan zo'n 18.000 mensen het leven.