Kritiek op protectionisme VS en Europa

Op het Wereld Economisch Forum (WEF) in New York heeft de algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Horst Koehler zaterdag kritiek geuit op het protectionisme van de Verenigde Staten en Europa. Onder meer de Europese landbouwpolitiek werd bekritiseerd.

BELGA

Koehler vatte het zaterdag samen in één zin: "de moderne landen zijn te egoïstisch om hun eigen privileges los te laten". De topman van het IMF vindt dat de twee rijkste gebieden ter wereld, de VS en Europa, hun landbouw en textiel door te veel subsidies beschermen.

"Toegang tot de markt is de sleutel tot meer economische groei in de wereld", aldus Koehler. Ook de Indische minister van Financiën, Yashwant Sinha, benadrukte dat toegang tot de markten van de industriële landen van essentieel belang is voor de zuidelijke landen. "De toestand van de wereldeconomie blijft aan de zwakke kant, maar toch zijn we terug op de goede weg, vooral in de VS", aldus nog Koehler.

Zaterdag manifesteerden zo'n 2.000 mensen vredig in de straten van New York tegen het WEF. Er werden geen noemenswaardige incidenten gemeld. Dertig betogers werden opgepakt.