Prinselijk huwelijk integraal op televisie

De NOS brengt zaterdag via Nederland 2 van 8.05 tot 16.32 verslag van het huwelijk van Willem-Alexander met Maxima Zorreguita. Er komen meer dan 60 camera's aan te pas die onopvallend aanwezig zullen zijn. Willem-Alexander heeft het in zijn interview al duidelijk gemaakt: «Ons huwelijk is geen realitysoap.»

GUY MINNEBACH

BR>

Allereerst wordt er tussen

8.05 en 10.00 uur

stilgestaan bij de laatste uren voor het huwelijk. In de studio in Amsterdam spreekt Maartje van Weegen onder meer met premier Wim Kok en met burgemeester Job Cohen van Amsterdam. In de studio in Hilversum ontvangt Sacha de Boer historicus en Oranjekenner Jan Bank, theologe Jacobine Geel en schrijfster Mies Bouhuys. Verder wordt vanuit Hilversum overgeschakeld naar (voorbereidende) feestelijkheden elders in het land en naar de NOS-ploeg in Argentinië.

Tussen

10.00 en 13.55 uur

komt het programma geheel vanuit Amsterdam. De NOS registreert achtereenvolgens het voltrekken van het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage door burgemeester Cohen van Amsterdam. Vervolgens is de NOS aanwezig in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar dominee Carel ter Linden het kerkelijk huwelijk zal sluiten. Tot slot is er de rijtoer in de gouden koets door het centrum van Amsterdam en de balkonscène vanaf het balkon van het Paleis op de Dam. Na de plechtigheden schuiven gasten bij Maartje van Weegen aan aan tafel om de gebeurtenissen toe te lichten of te duiden

Tussen

14.10 en 16.35 uur

wordt er uitgebreid stilgestaan bij de voorbije uren. In Amsterdam zijn in ieder geval te gast kardinaal Simonis en zwemmer Pieter van den Hoogenband. In Hilversum schuiven de schrijvers Ronald Giphart en Nelleke Noordervliet aan. Ook zijn er eigen reportages vanuit het land te zien, waar ook feest wordt gevierd. En er is contact met de NOS-ploeg in Buenos Aires, die het huwelijk met in Argentinië wonende Nederlanders heeft gevolgd.

TV1

stuurt de royalty-watchers Jan Van den Berghe en Jan Becaus naar Amsterdam voor de commentaar bij de beelden van de NOS. TV1 begint eraan om 10 uur en blijft de plechtigheden volgen tot het journaal van 13 uur. Dat betekent dat de rijtoer en de balkonscène op TV1 niet live zullen te zien zijn. Er gaan twee cameraploegen van de VRT naar Amsterdam. Voor het journaal maakt Goedele Devroy een verslag. Corry Hancké werkt voor 'TerZake'.

VTM

begint er al aan om 8.40 uur en gaat door tot 14 uur, waardoor het middagnieuws uitzonderlijk pas om 14 uur op antenne zal gaan. Voor de kleinsten is eerst de integrale versie van het interview dat Willem-Alexander en Maxima aan het NOS-jeugdjournaal hebben gegeven. Om 9 uur wordt overgeschakeld naar Amsterdam.