Al Gore laat zich voor het eerst uit over beleid Bush

De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore heeft zaterdag in een toespraak waarmee hij zijn "terugkeer in het nationale debat" inluidde het economisch beleid van president George W. Bush bekritiseerd. Het was voor het eerst dat Gore zich in het openbaar uitliet over het binnenlands beleid van Bush, van wie hij in 2000 na een hoop commotie rond het tellen van de stemmen de presidentsverkiezingen verloor.

APNED

"Het is nu wel duidelijk dat het economisch beleid van ons land gewoon niet werkt, met name voor degenen die het meest afhankelijk zijn van het succes van dat beleid", zei Gore op een door 1.600 personen bezochte bijeenkomst in Tennessee waar fondsen werden geworven voor de Democratische Partij. "We zitten niet te wachten op een regering wier begroting is gebaseerd op onjuiste aannames en wier prioriteiten leiden tot de begunstiging van een enkeling ten koste van velen."

Gore pleitte ook voor een betere bescherming van het milieu en wijziging van de regels voor de financiering van verkiezingscampagnes. Doelend op het schandaal rond het faillissement van het energieconcern Enron zei hij dat "recente gebeurtenissen" meer dan ooit duidelijk hebben gemaakt dat de campagnefinanciering anders geregeld moet worden.

Gore zei niet of hij van plan is om in 2004 opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap. Hij sprak zijn waardering uit voor de manier waarop Bush het terrorisme te lijf gaat.