Franse roken en drinken te veel, maar levensverwachting hoog

De Fransen roken en drinken en eten te veel, maar hebben nog steeds de hoogste levensverwachting van Europa. Dat staat in het nieuwste overheidsrapport over de Franse gezondheid.

APNED

BR>

Een 65-jarige vrouw heeft vandaag de dag nog gemiddeld twintig jaar te leven en een 65-jarige man nog tien jaar. Meisjes die in het jaar 2000 geboren zijn hebben een levensverwachting van 83 jaar en jongens een van 75 jaar.

Het risico om voor het 65e levensjaar te streven is voor Franse mannen echter ook het hoogste van Europa. Mannen hebben een risico dat 2,5 keer hoger is dan vrouwen. De belangrijkste oorzaak voor zo'n "vroegtijdige" dood is kanker, vaak veroorzaakt door roken.

Zwaarlijvigheid is de laatste jaren ook een groot probleem geworden en bereikt volgens het rapport "epidemische proporties". Alleen in Bretagne is overgewicht nog geen probleem.

"De zorgelijkste situatie doet zich voor rond de Middellandse Zee, waar in 1987 nog weinig of geen zwaarlijvigheid was en waar nu dezelfde cijfers worden gemeten als in 1996 in het noorden", aldus het rapport.