Nederlanders schenken 3,6 miljoen aan paar

Kroonprins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta hebben vrijdagavond aan het slot van het Nationaal Huwelijksfeest het Oranje Fonds gekregen. De Nederlandse bevolking heeft 3,6 miljoen euro in het fonds gestort. De organisatie van het nationaal geschenk verwacht dat het fonds door bijdragen van bedrijven nog zal groeien tot zo'n 4,5 miljoen euro.

BELGA

BR>

Het Oranje Fonds is bestemd voor de ondersteuning van projecten die de multiculturele samenleving stimuleren. Het bruidspaar krijgt voor zichzelf nog een tuinbeeld van de beeldend kunstenaar Andre Volten. De kroonprins bedankte mede namens zijn verloofde het Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse volk en de gemeente Amsterdam "heel, heel hartelijk".

Onbedoeld speelde de Prins van Oranje een rol in de finale van het nationale huwelijksfeest. Hij tilde een jongetje op voor wie een oranje wimpel te hoog hing. Vervolgens kreeg hij de vele meters doek over zich heen. Het feest in de ArenA was om half tien afgelopen. De huwelijksdag zal voor het bruidspaar vroeg beginnen. Hun eerste openbare optreden zaterdag is het burgerlijk huwelijk in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Dan zal iedereen eindelijk dé jurk kunnen zien. Maxima wimpelde vragen daarover vrijdagavond geroutineerd af.