Sprookjeshuwelijk begon met volksfeest

Het nationaal huwelijksfeest in de Amsterdam ArenA zit erop. Ongeveer 50.000 mensen uit alle provincies en zeshonderd gasten van het bruidspaar kregen vrijdag vanaf zeven uur een avond vol muziek en ander feestelijk vermaak voorgeschoteld.

BELGA

BR>

Kroonprins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta kwamen even voor acht uur de ArenA binnen. Ze werden in een halfopen oldtimer met de koninklijke kentekenplaat AA-49 in het pikkedonker binnengereden. Toen uit 50.000 kelen 'surprise' klonk, ging het licht aan en konden de bezoekers het paar bewonderen.

Tientallen Leidse studenten volgden de auto te voet om de vrijgezellentijd van Willem-Alexander uit te luiden. Eerder waren de bezoekers even op het verkeerde been gezet toen een extra lange witte limousine het stadion binnenreed. Daar stapte in plaats van het paar cabaretière Loes Luca uit.

Het bruidspaar kon hartelijk lachen om de grappen van Loes Luca, die de avond op ludieke wijze aan elkaar praatte. Vooral de opmerking "het is ook een beetje jullie huwelijk" leidde tot grote hilariteit onder de koninklijke gasten. Maxima kreeg de slappe lach bij het zien van oude baby- en kleuterfoto's van haar verloofde. Bekende artiesten zoals Liesbeth List, Marco Borsato en Frank Boeijen zetten de avond muzikaal luister bij. Aan het begin van de avond mochten fanfares uit alle windstreken en uit de Nederlandse Antillen, hun muziek ten gehore brengen. Zo speelden de Friezen en de Limburgers hun eigen volkslied.

Vanuit alle provincies was een twintigtal mensen uit een bepaalde beroepsgroep afgevaardigd naar de ArenA. Uit naam van hen werd aan het eind van de avond het Nationaal Huwelijksgeschenk aan de kroonprins en zijn verloofde overhandigd. De Nederlandse bevolking bleek 3,6 miljoen euro te hebben overgemaakt. Het geld is bestemd voor de ondersteuning van projecten om de multiculturele samenleving te stimuleren. Voor zichzelf krijgt het paar een beeld om in de tuin te zetten.