Vluchtelingenkamp Sangatte blijft open

Het Franse gerecht heeft vrijdag een vraag afgewezen van het bedrijf Eurotunnel om het vluchtelingenkamp van Sangatte te sluiten. Het kamp van het Rode Kruis nabij de ingang van de Kanaaltunnel zorgt voor onderbrekingen en een daling van de omzet, beweerden de advocaten van Eurotunnel.

BELGA

BR>

Dezelfde rechtbank verwierp op 11 september al eens een gelijkaardige klacht van Eurotunnel, het Frans-Britse bedrijf dat de tunnel onder het Kanaal uitbaat. "Er bestaat geen rechtmatige twijfel aan de legitimiteit van het kamp in Sangatte", zo luidde het ook deze keer.

Het Noord-Franse departement Pas-de-Calais gaf in 1999 toestemming voor de bouw van het kamp. Volgens Eurotunnel was er aanvankelijk slechts plaats voorzien voor 300 vluchtelingen uit Kosovo, maar zitten er nu meer dan 1.500 mensen in het kamp.

De advocaten beweerden dat niet enkel Eurotunnel maar ook de openbare dienstverlening te lijden heeft onder pogingen van de vluchtelingen om via de tunnel Groot-Brittannië te bereiken. Ze noemden de 700 politieagenten die in de buurt van de tunnel actief zijn "onvoldoende" en hadden video-opnamen bij van een massale doorbraakpoging van een hondertal vluchtelingen in de nacht van 25 december.