VS reduceren aanwezigheid in Noord-Afghanistan

De Verenigde Staten hebben het aantal speciale troepen in het noorden van Afghanistan de afgelopen week aanzienlijk verminderd. Wel zoekt de militaire inlichtingsdienst van de VS nog naar voortvluchtige leden van de Taliban en het netwerk Al-Qaida, zei de Amerikaanse commandant kolonel Kevin Wilkenson.

APNED

BR>

De vermindering van het aantal militairen betekent vermoedelijk dat de ondervraging van 3.500 Taliban-gevangenen in een overbevolkt kamp in het Noord-Afghaanse Shibergan bijna is afgerond. Sommige van de gevangenen zijn overgebracht naar de Amerikaanse marinebasis in Cuba.

De speciale troepen van de tiende Bergdivisie van de VS waren gestationeerd op een luchtmachtbasis bij Mazar-e-Sharif. Franse militairen die de landingsbaan van de luchtmachtbasis repareerden en mijnen ruimden, zijn donderdag vertrokken. Hoeveel Amerikanen er vertrokken zijn is niet bekend, maar de omvang van het contingent zou "zichtbaar" zijn afgenomen. Ondanks schermutselingen tussen Afghaanse facties in het noorden van Afghanistan denkt commandant Wilkenson dat de situatie langzaam weer normaal wordt.