Vietnam gaat goedkope aids-remmers maken

Vietnam gaat zelf goedkope kopieën van internationaal gepatenteerde medicijnen voor het groeiende aantal aids-patiënten produceren. Ook zullen op basis van traditionele kruiden middelen ontwikkeld worden om de gezondheid en afweer van seropositieven te versterken.

APNED

BR>

Vietnam denkt de aids-remmers voor een bedrag tussen de 230 en 470 euro per patiënt per jaar te kunnen produceren, waar de internationale farmaceutische bedrijven bedragen tussen de 9.300 en 14.000 euro per patiënt per jaar rekenen.

Voor de kwestie van de patenten van de farmaceutische bedrijven moet nog een oplossing gevonden worden. Vietnam vestigt zijn hoop op een akkoord dat met name Brazilië en Zuid-Afrika bij het wereldhandelsoverleg in november hebben afgedwongen, waardoor arme landen in noodgevallen de patenten op levensreddende medicijnen mogen passeren.

Volgens gegevens van de overheid waren eind november in Vietnam 42.365 seropositieven geteld, van wie 6.343 aids hadden ontwikkeld. Sinds het eerste geval van HIV (het virus dat aids veroorzaakt) in 1990 werd ontdekt zijn 3.474 Vietnamezen aan aids overleden. Overigens schatten deskundigen het aantal seropositieven in Vietnam veel hoger, namelijk tussen de 130.000 en 135.000.