Geen aanwijzingen dat Belg wordt gefolterd in Saudische cel

Een aantal Britten die in Saudi-Arabië in de cel zaten met Antwerpenaar Raf Schyvens, zeggen dat ze er werden gefolterd en geregeld met de dood bedreigd. Indien de Belg en twee Britten niet op de Saudische televisie bekenden dat zij achter een bomaanslag zaten, zouden er nog ergere dingen gebeuren. Vreemd is wel dat de Belg meer dan een jaar na zijn arrestatie nog altijd niet officieel in verdenking is gesteld.

BR>

Vrienden en kennissen van de Antwerpse verpleger die in Riad woonde en werkte, reageren woest op de verklaringen van de Britten. "Hebben ze dan niet eerst nagedacht over de mogelijke gevolgen voor Raf en de twee andere verdachten die nog in de cel zitten?", luidt het.

De Antwerpse verpleger zit nu al meer dan een jaar in de cel. Hij werd eind december 2000 aangehouden door de veiligheidsdiensten van prins Naef, de Saudische minister van Binnenlandse Zaken, op verdenking van het plegen van een bomaanslag op de Brit Steve Caughlan. Een afrekening in het illegale milieu van alcoholstokers en -smokkelaars, zo wordt verondersteld.

Volgens de Brit David Mornin, die samen met zo'n 12.000 andere gevangenen gratie kreeg naar aanleiding van het einde van de ramadan, waren de verklaringen die de Belg en twee Britten op televisie deden, een verplicht nummertje. In een interview met de Britse krant

The Guardian

zegt de Britse cafébaas dat ze werden gefolterd en bedreigd.

De Europese gevangenen zouden volgens de vrijgelaten Britten een week lang zijn wakker gehouden, tot ze fysisch en psychisch aan de grond zaten. Ze werden ook geslagen en gestampt en kregen zweepslagen op hun testikels. Af en toe werd er zelf mee gedreigd dat hun keel zou worden overgesneden en dat de veiligheidsdiensten van de prins, die een kwalijke reputatie genieten, ook de families van de verdachten zouden aanpakken.

Michel Malherbe van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt verrast te zijn en zegt over geen enkele aanwijzing te beschikken dat onze landgenoot slecht wordt behandeld en zeker niet over eventuele mishandelingen. "Onze diplomaten brengen hem sedert januari 2001 maandelijks een bezoek. Maar enkel zijn Saudische advocaat, met wie wij in contact staan, kan hem onder vier ogen spreken. Nog nooit heeft hij geklaagd over mishandelingen. Er zijn ook nooit uiterlijke kenmerken vastgesteld", zegt Malherbe.