Afghaanse gevangenen sterven als vliegen

Het leven van duizenden gevangenen in Afghanistan is in gevaar, omdat de omstandigheden waarin zij leven erg slecht zijn. De onderkomens zijn overvol en de gevangenen krijgen niet voldoende voedsel en medicijnen en hebben niet voldoende bescherming tegen de vrieskou. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

BELGA

BR>

Volgens de overeenkomst die vorig jaar in Bonn is ondertekend, is de Afghaanse interim-regering formeel belast met de controle op de onderkomens van de gevangenen. Maar volgens internationaal recht zijn de Verenigde Staten nog steeds verantwoordelijk voor het welzijn van de gedetineerden die in Amerikaanse gevangenschap waren voordat ze werden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten, aldus Amnesty.

Ook hebben de VS nog steeds grote invloed op de kampen die onder controle staan van het Afghaanse gezag. De organisatie maakt zich zorgen over het welzijn van de gevangen op het vliegveld van Kandahar. Volgens Amnesty zouden de gevangenen hier in onverwarmde opslagplaatsen verblijven die 24 uur per dag door halogeenlampen worden verlicht.

De Shebarghan-gevangenis in het noorden van Afghanistan zit overvol. Het complex is berekend op driehonderd personen, maar er zouden nu al meer dan 3.000 gevangenen verblijven. Bovendien is het drinkwater niet zuiver en ontbreken sanitaire voorzieningen. Velen lijden aan ziektes zoals dysenterie, hepatitis en longontsteking. Veel gevangenen zouden volgens de organisatie Artsen voor Mensenrechten al zijn overleden, aldus Amnesty.

De organisatie roept de Amerikaanse en Afghaanse regeringen op onmiddellijk stappen te ondernemen om de situatie te verbeteren en de gevangenen op humane wijze te behandelen.