Enron gaf Bush wenslijst voor benoemingen

De voormalige directeur van het failliete Texaanse energieconcern Enron, Kenneth Lay, een vriend en ondersteuner van president George Bush, heeft het Witte Huis vorig voorjaar een lijst met namen gegeven toen Bush nieuwe leden zocht voor een federale energiecommissie. Bush benoemde uiteindelijk twee mensen die op de lijst stonden.

APNED

BR>

Lay gaf de lijst aan Clay Johnson, de adviseur die de benoemingen voor Bush coördineerde, zo verklaarde Witte Huiswoordvoerster Anne Womack donderdag. Onder de ongeveer acht namen op de lijst waren Pat Wood, tegenwoordig voorzitter van de Federal Energy Regulatory Commission (FERC), en Nora Brownell, een lid van de commissie. De FERC is belast met het toezicht op de energiemarkt in de VS. "Het was een van de vele aanbevelingen die Johnson ontving van directies, leden van het Congres en politici uit de staten", zei Womack.

Na het faillissement van Enron heeft het Congres een onderzoek ingesteld naar de banden tussen het Witte Huis en Enron. Voorts loopt er een onderzoek van het ministerie van justitie en van de toezichthouder voor het effectenwezen, de Securities and Exchange Commission (SEC), naar de complexe boekhouding van het bedrijf en de externe accountant, Arthur Andersen, die heeft toegegeven documenten van Enron te hebben vernietigd. Lay moet volgende week voor het Congres getuigen.

Democratisch Senator Byron Dorgan, een van de leiders van het Congresonderzoek, heeft donderdag gezegd dat Enron weigert belangrijke informatie over te dragen over het netwerk van bedrijfjes dat is opgezet om verliezen van de hoofdbalans van de onderneming te houden. Enron beweert de documenten niet te hebben en zegt dat die bij de partnerbedrijven liggen.