Wouter Tyberghien naar assisenhof

De Harelbeekse juwelier Wouter Tyberghien is vandaag vrijdag door de raadkamer van Kortrijk verwezen naar de KI in Gent met het oog op zijn doorverwijzing naar het hof van assisen en niet naar een correctionele rechtbank. Het parket had de verwijzing gevraagd naar een correctionele rechtbank op grond van opzettelijke doding die verschoonbaar was aangezien ze door zware gewelddaden werd uitgelokt.

BELGA

BR>

Bij de verschijning voor de raadkamer in december vroeg Tyberghien en zijn advocaat voor een correcte toepassing van de strafwet en de regels van verwijzing. Het openbaar ministerie sloot van meetaf aan wettige zelfverdediging uit, maar doet dan een kunstgreep door uiteindelijk verschoonbare gronden in te roepen. Er wordt een uitzondering gemaakt die volgens ons niet kan. Zonder die uitzondering te maken zou Wouter Tyberghien voor het Hof van Assisen moeten verschijnen, aldus zijn raadsman Chris Vandenbogaerde.

De verwijzing van de juwelier door de raadkamer heeft uiteindelijk een jaar in beslag genomen. In februari 2001 oordeelde de raadkamer dat een psychiatrisch profiel van de juwelier nodig was vooraleer een beslissing kon worden genomen. Het parket ging daarop in beroep, maar de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent was ook van mening dat een psychiatrisch verslag en een moraliteitsonderzoek (waarbij familie en kennissen worden ondervraagd) nodig waren. Beide onderzoeken waren gunstig voor de juwelier.

Op 22 september 1999 schoot de juwelier naar Poolse ramkrakers die net zijn winkel hadden overvallen. Eén van de ramkrakers raakte daarbij dodelijk gewond. Het proces tegen 8 leden van de Poolse bende die onder meer verantwoordelijk waren voor de ramkraak in Harelbeke, is verleden week gestart voor de correctionele rechtbank. De rechtbank spreekt op 19 februari het vonnis uit in dat dossier.