Knokke-Heist plant aanleg nieuw stadsdeel

Terwijl de aanleg van een eerste nieuwe woonverkaveling zo groot als een groot dorp volop bezig is, plant het gemeentebestuur van Knokke-Heist vanaf 2003 de aanleg van een gelijkaardig project. Het gaat om het project Duinenwater, dat naast woningen ook voorziet in een zwembad, een hotel, een jeugdherberg, een fuifzaal, een alle-weersdorp en een parking voor 380 wagens.

BELGA

BR>

Het project is zo'n vijftig hectaren groot en mag de gemeentekas geen euro meer kosten. De gronden werden eerder al aangekocht. Ten zuiden van het nieuwe project komt in een latere fase een tweede golfterrein. Burgemeester Leopold graaf Lippens stelde het project donderdag voor.

Het centrale punt van Duinenwater is de elf hectare grote vijver Put Decloedt, die in een landbouwgebied in de polders achter het station van Knokke ligt. Via ruilovereenskomsten zal de gemeente 38.000 vierkante meter grond afstaan aan een privé-partner in ruil voor 140.000 vierkante meter grond en de bouw van een zwembad. Het projectbureau Arcas tekende het concept voor de nieuwe wijk in Knokke-Heist. In het zwembadcomplex met traditoneel 25-meterbad komt ook een recreatiebad met glijbanen. Tussen het lawaaierige en het rustige bad komt het kinder- en relaxbad. Allen met uitzicht op de vijver. Een clubhuis dat dag en nacht toegankelijk is, moet de uitvalsbasis worden voor wie aan actieve recreatie wil doen zoals tennis, wandelen en fietsen. De parking voor 220 wagens zal verstopt worden in het groen. Overdag zal hij dienst doen voor de recreanten, 's avonds voor de fuifzaal die ver weg zal liggen van de bewoning. Een jeugdherberg vervolledigt deze site.

De spoorlijn tussen Heist en Knokke scheidt de eerste site van de tweede met all-weather-infrastructuur. Er komt een karting, een bowling, een indoorspeeltuin, een parking voor 160 wagens, enz. De West-Vlaamse Intercommunale zal het gemeentebestuur van Knokke-Heist bijstaan in de realisatie van het project. Het zwembad waarnaar zijn bevolking al jaren vraagt, is de grootste prioriteit. De rest komt in latere fasen. De gemeente zal het zwembad, gebouwd door de privé, wel zelf uitbaten.