Tour 2001 in Luik: budget van 14 miljoen

LUIK -

De Ronde van Frankrijk doet dit jaar België aan. Na de aankomst in Antwerpen doorkruist het peloton 2 dagen de provincie Luik. Op 10 juli wordt de rit Antwerpen-Seraing gereden, een dag later gaat het van Hoei naar het Franse Verdun. De Luikse gouverneur Paul Bolland gaf donderdag een persconferentie over de Tourpassage.

BELGA

Het is de 11de keer sinds 1947 dat de Tour naar Luik komt. De provincie trekt voor die gelegenheid 8 miljoen frank uit. De stad Seraing komt over de brug met 3,5 miljoen frank, Hoei met 1,5 miljoen en het Waals gewest met 1 miljoen frank.

Met de doortocht van de Ronde komt volgens de Luikse gouverneur, die zich baseert op cijfers van 1995 (het jaar van de etappe tussen Charleroi en Luik en de tijdrit tussen Hoei en Seraing), een geldstroom op gang van zo'n 150 miljoen frank. Dat zou 35 tot 40 miljoen frank aan belastingen moeten opbrengen. Paul Bolland verwacht een 500.000 mensen langs het parcours en ongeveer 1.000 journalisten.

Er zullen in juli ook heel wat nevenactiviteiten georganiseerd worden. Zo wordt er bijvoorbeeld een tentoonstelling over de Ronde van Frankrijk gehouden in de Saint-André-kerk in Luik en wordt er een tocht georganiseerd voor wielertoeristen tussen Antwerpen en Seraing.

De Luikse gouverneur profiteerde van de gelegenheid om te bevestigen dat Luik ook kandidaat is om in 2002 de Ronde van Italië te ontvangen en om in 2004 gastheer te spelen voor de start van de Tour. Jean-François Pescheux van de Société du Tour de France bevestigde de kandidatuur maar zei dat er nog niets beslist is.