Bonden dreigen met staking bij BAT Mechelen

De directie van sigarettenproducent British American Tobacco (BAT) in Mechelen krijgt van de vakbonden tot en met 10 januari de tijd om haar aangekondigde herstructurering van de sales- en marketingdivisie te herzien. "Levert dat niet voldoende autonomie op voor de Mechelse zetel, dan staken we opnieuw", zo heeft Ben Debognies (LBC-NVK) maandag verklaard.

BELGA

De herstructurering voorziet in de verhuis van de sales- en marketingdivisie naar de zetel in Amsterdam. Vijftien bedienden zouden hierdoor hun job verliezen, 27 arbeidsplaatsen muteren naar Amsterdam.

Half december trommelden de bonden de 120 werknemers op voor een staking. Die werd op 22 december opgeschort wegens de Kerstvakantie. Inmiddels is een nieuwe stakingsaanzegging ingediend. "Als de Amsterdamse en Mechelse managers tegen woensdag niet met een nieuw plan komen, leggen we de productie op donderdag 10 januari stil", klinkt het bij de bonden.

De bonden eisen dat de zogenaamde Benelux-functies beperkt worden tot het top-management. Kaderpersoneel en bedienden dienen autonoom te blijven, respectievelijk Mechels en Amsterdams. Die functies kunnen wel tot een Belgisch-Nederlandse samenwerking leiden, maar dan op projectniveau zoals vroeger, vinden de vakbonden.