OS 2008: Osaka maakt indruk op IOC-commissie

OSAKA -

De onderzoekscommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is na een vierdaags bezoek aan Osaka 'onder de indruk' van de wijze waarop de Japanse stad van plan is de Olympische Spelen van 2008 te organiseren. "Een groot deel van de noodzakelijke sport-infrastructuur bestaat al en is van hoge kwaliteit", verklaarde de voorzitter van de commissie, de Nederlander Hein Verbruggen.

BELGA

Hij plaatst wel vraagtekens bij de plannen om enkele onderdelen te houden op Maishima, een kunstmatig aangelegd eiland. "De wijze waarop het transport tijdens de wedstrijden naar dat eiland toe is geregeld, wordt van cruciaal belang." Het eigenlijke olympische stadion en de zwemaccommodatie moeten nog op Maishima worden gebouwd.

De IOC-delegatie arriveerde afgelopen zondag in de tweede stad van Japan, na eerder een bezoek aan Peking te hebben gebracht. Andere kandidaten voor de Olympische Spelen van 2008 zijn Parijs, Toronto en Istanbul.

De Japanse stad kwam met twee sterke punten naar voren. De hoge mate van veiligheid in de omgeving en het feit dat tweederde van de benodigde faciliteiten er al staan. Op Maishima is een stadion gepland dat plaats biedt aan 80.000 bezoekers. Het atletendorp moet op een ander eiland, Yumeshima, worden opgebouwd. De kosten van deze nieuwe projecten zijn geraamd op ongeveer 57 miljard frank.

Japan was drie keer eerder organisator van de Olympische Spelen. In 1964 (zomer), 1970 en 1998 (beide winter).