Kookboeken met klasse

De jacht naar cadeautjes voor de eindejaarsperiode is geopend. Een feestelijk kookboek voor iemand die graag de keukenschort aanbindt, valt altijd in de smaak. Luc Neefs van de Merksemse boekenwinkel Labyrint verkoopt alleen culinaire uitgaven. De ideale man om ons op de hoogte te houden van de trends en de bijhorende boeken.

BR> "Wie geregeld achter het fornuis staat, grijpt meer en meer terug naar eenvoudige bereidingen, zoals soepen en eenpansgerechten. Die onderwerpen scoren momenteel goed. De fantasietjes gaan er wat uit. Op paginagrote foto's in luxe-boeken ogen de gerechten altijd heel aantrekkelijk. Wie ze klaarmaakt, schrikt soms wel van de moeilijkheidsgraad", lacht Luc Neefs.

Echte (hobby)-koks vallen volgens de boekhandelaar voor degelijke naslagwerken zonder liflafjes. "Zij gebruiken graag hun eigen fantasie voor de afwerking van hun schotels. Maar ik geef toe dat een flink uit de kluiten gewassen uitgave met schitterend en kleurrijk beeldmateriaal meer indruk maakt als cadeau."

In

Happy Days met The Naked Chef

toont 'wonderboy' Jamie Oliver dat in koken niet alles draait rond het vinden van verse ingrediënten en het bereiden van swingende gerechten. Het gaat vooral om plezier maken, lekker eten en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Oliver raakte bekend door zijn programma's, momenteel te zien op dinsdag om 21.30u op BBC 2. Hij is een kok die in staat is zijn liefde voor lekker eten van het scherm te laten spatten. De Brit is ook bij ons bijzonder populair, al zijn niet alle gerechten aangepast aan traditionele Vlaamse smaakpapillen.

Happy Days met The Naked Chef, Jamie Oliver, Kosmos-Z&K Uitgevers, 320p, 1.008 frank (24,99 euro).

Collega Ken Hom verwierf bekendheid met zijn BBC-optredens in de jaren tachtig. Hij wordt beschouwd als een autoriteit op het vlak van wokken en fusion. Met zijn jongste boek

Snelle wokgerechten

speelt hij in op een publiek dat in een mum van tijd iets wil bereiden met bij voorkeur verse ingrediënten. Maar frieten bakken in de wok gaat Belgische keukenpieten toch wat ver.

Snelle wokgerechten, Ken Hom, Tirion, 160p, 924 frank (22,90 euro).

Eenvoudige en eerlijke streekbereidingen en vooral soepen scoren goed. Antwerpen telt inmiddels twee soepzaken waar hongerigen uitsluitend een bolletje warms kunnen oplepelen. Wie zelf aan de slag wil, vindt originele recepten in

Soep, 24 wereldse recepten

. Geen tomatensoep met balletjes dus.

Soep, 24 wereldse recepten, Lineke Barendregt, The House of Books, 63p, 343 frank (8,50 euro).

Groente

is een bescheiden titel voor een prachtig boek. Zeventig groentesoorten, alfabetisch gerangschikt van aardpeer tot zuurkool, komen aan bod. Telkens met een historische situering, kooktips en de basisbereiding. Bij elke groente hoort minstens één vegetarisch recept en een vis- of vleesrecept.

Groente, Alma Huisken, Stichting Kunstboek, 224p, 1.593 frank (39,49 euro).

Boeken die te mooi zijn om in de keuken te gebruiken en eerder thuishoren op de salontafel, doen het goed, ondanks hun hoge prijs. Sterren-chefs zoals Bruneau en Wynants bijvoorbeeld. Ook

Een mond vol kunst

misstaat niet in het interieur. Meesterkok Angélique Schmeinck toont de raakvlakken tussen kunst en koken en hoe ze elkaar wederzijds inspireren. Een kookboek dat leest als poëzie, met gerechten die niet dadelijk tot de alledaagse keuken behoren.

Een mond vol kunst, Angélique Schmeinck, Kosmos-Z&K Uitgevers, 208p, 2.016 frank (49,99 euro).

Tien spraakmakende wijnbars en -restaurants in België en Nederland geven in

Wijn à la carte

elk een viertal recepten met bijhorende wijntip. Liefhebbers krijgen antwoorden op vragen als: waarom passen de meeste kazen bij witte wijn, of hoort sauternes wel bij foie gras? De recepten zijn er voor wie wil uitpakken met het betere keukenwerk.

Wijn à la carte, Toni De Coninck, Lannoo-Terra, 176p, 1.208 frank (29,95 euro).

Italië blijft het goed doen. Met de regelmaat van een klok komen nieuwe kookboeken over het land op de markt. Italië is meer dan pasta. Dat maakt ook

De gastronomie van Italië

duidelijk. Een bijzonder lijvig werk dat heel het culinaire gamma bestrijkt, van antipasti tot dolci.

De gastronomie van Italië, Anna del Conte, Tirion, 416p, 1.735 frank (43 euro).

Ook Spanje en vooral de tapas komen geregeld aan bod.

Tapas, 24 wereldse recepten

gaat verder dan de Spaanse klassiekers en heeft ook Hollands getinte recepten. Ideale inspiratie om klassieke aperitiefhapjes te vervangen door blikvangers als in balsamico geblancheerde champignons met paté.

Tapas, 24 wereldse gerechten, Myriam en Evelien Tijdink, The House of books, 63p, 343 frank (8,50 euro).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer