Springlevend na bijna dood

Wanneer het woord bijna-doodervaring valt, weten weinigen hoe te reageren. Sommigen lachen, omdat ze niet geloven in wat mensen over BDE vertellen. Anderen houden het bij het typische beeld van een tunnel met fel licht aan het einde. Maar wat zijn die bijna-doodervaringen en hoe ga je er mee om? Anja Opdebeeck pende de bevindingen uit haar doctoraatsverhandeling neer in een boek.

BR>

"Een aantal mensen die een bijna-doodervaring (BDE) hadden beleefd, waren bereid om aan mijn onderzoek over het fenomeen mee te werken. Zij hadden heel verschillende ervaringen, van oppervlakkig tot bijzonder diepgaand. Die ervaringen heb ik vergeleken, net als de situatie van de mensen voor en na hun BDE. Zo ontdekte ik bepaalde patronen, bijvoorbeeld over het belang dat wordt gehecht aan de liefde en het wegvallen van de angst voor de dood", legt Anja uit.

Een grote hulp was de ervaring van de Nederlandse BDE-therapeute Ina Vonk. "Het probleem voor vele mensen met een BDE is dat het moeilijk is om ervaringen buiten tijd en ruimte in de tijd te plaatsen", zegt Ina. "Tegelijk met de verwarring hebben BDE'ers het verlangen om terug te gaan naar de plek waar ze zijn geweest. Opnieuw je leven opbouwen na zo'n crisismoment is echt niet simpel. Je weet niet meer wie en waar je bent en komt in een identiteitscrisis terecht. Je waarden in het leven en je gevoelens zijn veranderd. Dat is moeilijk voor jou, maar ook voor andere mensen. Voor hen ben je uiterlijk nog dezelfde persoon, terwijl je innerlijk helemaal bent veranderd. Daardoor kan je het gevoel krijgen dat niemand je nog begrijpt en in depressiviteit of eenzaamheid vervallen."

Omschrijven hoe een bijna-doodervaring aanvoelt of wat je meemaakt, blijkt heel moeilijk. Willy Selis en Hugo Neuville zijn twee van de personen die door hun getuigenis toch een richtlijn probeerden te geven. "Met de nadruk op proberen, want wie zelf geen BDE heeft beleefd, hanteert andere referentiepunten. BDE is niet zo makkelijk in een doosje te stoppen als vele mensen denken. Je kan enkel een opsomming geven van begrippen die in een richting wijzen van wat het eventueel zou kunnen zijn, meer niet. Bijna-doodervaring is naar mijn gevoel trouwens een verkeerd begrip. Ik had tijdens mijn BDE de indruk meer levend dan ooit te zijn", zegt Hugo.

Ook Willy kan de gevoelens die hij heeft ervaren, moeilijk beschrijven. "Ik heb licht en liefde beleefd, en voelde mij als een druppeltje water in een oceaan van liefde. BDE is een keerpunt geweest in mijn leven. Mijn visie op het leven is veranderd, mijn geloof in het hiernamaals teruggekeerd."

Bijna dood. Leven met bijna-doodervaringen - Anja Opdebeeck - Uitgeverij Lannoo - 301 blz. - 724 frank